La detecció de llevats que afecten el vi es podria abaratir un 70% gràcies a la feina de tres joves de Salamanca que han desenvolupat un mètode d’anàlisi ràpid.
El cost de la detecció en el vi de llevats que poden afectar les seves característiques organolèptiques durant el procés d’envelliment és molt elevat. Actualment, molts cellers no poden accedir a les tècniques disponibles per a fer-ho per culpa del seu cost.
Però si l’estudi realitzat per les tres joves prospera, aquest cost podria disminuir “entre un 60 i un 70%”, segons Eva Castro, directora comercial i una de les fundadores de Cenit Support Systems. Aquesta empresa, formada per tres noies de Salamanca, ofereix serveis de suport a la investigació en àrees com la genòmica, la proteòmica o la microbiologia.
Castro ha indicat que els llevats incideixen en l’olor i el gust del vi, i se solen trobar a la bóta on envelleix el vi. Els vins més afectats acostumen a ser, per tant, els que requereixen un major període d’envelliment, com criances i reserves. El vi pot es pot aprofitar o no en funció de la concentració d’aquests fongs, pel que detectar la seva presència i quantificar-ne el número és totalment imprescindible.
Quan la presència d’aquests llevats és molt alta, alguns vins s’han de descartar, de manera que “es desaprofita gran part del vi”. Segons Castro, el seu sistema tindria una “molt bona sortida” perquè realment el control dels llevats és “un problema per als cellers”.
|