Vinum.cat
CAT | ESP | ENG
Catalunya, país de grans vins i caves
   Actualitat
Cellers
Enoturisme
Consells reguladors
 
 

Elaboració de vins sense sulfits

dijous, 7 de febrer de 2013
Elaboració de vins sense sulfits

VITEC, el Parc Tecnològic del Vi de la Universitat Rovira i Virgili, lidera un projecte d’investigació sobre l’elaboració de vins lliures de sulfits. El seu objectiu últim és poder produir vins sense sulfits que mantinguin la seva qualitat i perdurabilitat.


El projecte “VINNOSO2” compta amb una subvenció de 451.000 euros del Ministeri d’Economia i Competitivitat. Juntament amb altres vies de finançament (com el suport del celler Roda de La Rioja, Adegas Valmiñor i Agrovin), el pressupost final per a aquest projecte pioner a l’estat és de més de dos milions d’euros.

 

Els sulfits es generen de forma natural durant el procés de fermentació alcohòlica del llevat, però gairebé tots els vins en porten d’afegits perquè impedeixen que creixin microorganismes al vi, el protegeixen de l’oxidació, en conserven l’aroma i n’eviten els canvis de color. Tot i que alguns vins procedents de la viticultura i l’enologia biodinàmiques no porten sulfits afegits, és difícil eliminar-los mantenint la qualitat del vi, garantint la seva estabilitat microbiològica i impedint-te l’oxidació química.

 

L’objectiu del projecte, doncs, és desenvolupar un nou model de procés de producció que permeti reduir o eliminar el diòxid de sofre (sulfits) per tal d’evitar-ne els efectes negatius, que en algunes persones poden provocar reaccions al·lèrgiques, sense que la qualitat del vi se’n ressenti. Els investigadors avaluaran la funció que tenen els sulfits a les fases de vinificació, emmagatzematge i embotellament i intentaran trobar productes i procediments alternatius.

 

La culminació d’aquest projecte, si tot surt com està planejat, serà la comercialització de dos nous productes, un vi negre d’ull de llebre i un blanc d’albariño, lliures de sulfits.

 

Fotografia: vadevi.cat

Comparteix-ho a:


  Tasta el vi o cava...

1+1=3 DAHLIA 2013 - DO PENEDÈS


vinum.cat

  Visita el celler...

Heretat Guilera, sl.


Lavern (Subirats)
vinum.cat

  Allotja't a...


vinum.cat 
vinum.cat  Wine in Moderation