La DO Montsant i INCAVI han presentat la segona fase de l’estudi de zonificació de la DO, que pretén “establir un vincle entre el vi i el territori, refermar-ne la seva identitat i explotar-ne el potencial vinícola”.
La Denominació d’Origen Montsant està duent a terme una tasca d’autoconeixement que, segons Jordi Bort, director d’INCAVI, “fa de Montsant una denominació d’origen en molts sentits modèlica”.
Amb aquest estudi de zonificació, iniciat el 2008, la DO vol reunir informació per entendre quin és el comportament de cada zona. En la seva primera fase, l’estudi va determinar la segmentació del territori en 9 zones homogènies a partir de diverses anàlisis (climàtiques, geològiques, enològiques i paisatgístiques).
La segona fase de l’estudi pretenia validar les primeres hipòtesis fent una selecció de finques de garnatxa i carinyena (les varietats majoritàries ala DO Montsant) i recollint mostres del raïm d’aquestes finques durant tres anys. Després de realitzar-ne els controls de maduració, s’ha procedit a la caracterització fenòlica dels vins elaborats a cada zona.
Després d’aquests tres anys d’estudi, la informació recollida explica molt detalladament el comportament de cada zona. Les conclusions d’aquesta segona fase de l’estudi han suposat, finalment, la redefinició de les zones plantejades inicialment; de les 9 que s’apuntaven a la primera hipòtesi s’ha passat a 6 zones.
|