La Denominació d'Origen
La D.O. Conca de Barberà és l'agrupació que regula la producció vitícola situades a les planes entre els rius Francolí i el seu afluent l'Anguera a la comarca de la Conca de Barberà. El Consell Regulador va ser creat el 1985, any en què es va aprovar el primer reglament del consell.
La varietat de raïm autòctona i característica de la Conca de Barberà és el trepatque produeix un vi rosat característic per ser lleuger i aromàtic. També s'utilitza per fer vi blanc amb cupatge de parellada i macabeu i vi negre amb cupatge d'ull de llebre. El 80% de la producció són vins blancs novells, frescos i fruitosos, amb predomini del parellada.
Vins
El cultiu de la vinya a la zona és d'antiga tradició i constitueix la més important producció agrícola actualment. Es conreen fonamentalment les varietats blanques Macabeu i Parellada i la negra Trepat.
Es produeixen vins blancs, rosats i negres, així com escumosos. Els vins són de moderada graduació alcohòlica, ben dotats d'acidesa, lleugers i d'aroma delicadament afruitat.
Situació geogràfica
Forma part de la gran depressió de l'Ebre, zona situada al nord de les terres de Tarragona, limítrofa amb les de Lleida.
Fisiogràficament, la zona constitueix una foia o depressió ( conca). El seu fons ondulat travessa el riu Francolí, que amb la seva acció erosiva ha modelat un gran amfiteatre delimitat per les serres de Miramar, Bloc de Gaià, Tallat i massís de Prades. El centre geogràfic i històric de la comarca és la ciutat ducal de Montblanc.
Criança
En els vins sotmesos a criança, aquesta durarà dos anys com a mínim.
Qualificació de les anyades
Excel·lents: 2006 Molt bones: 1995 |1996 |1998 | 1999 | 2000 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2007 | 2008 | 2011 Bones: 1997 | 2001 | 2009 | 2010
Pàgina web: Conca de Barberà
|