La Denominació d'Origen
Nascuda provisionalment el 1972, la Generalitat de Catalunya l'aprova i dota de Consell Regulador deu anys després, el 1982. En l'actualitat recull una superfície total de 6.289ha, 42 cellers adscrits i 1.660 viticultors inscrits.
Les varietats de raïm permeses són les següents; pel que fa les blanques: Garnatxa, Macabeu, Parellada, Chardonnay i Moscatell d'Alexandria. I pel que fa les negres: Garnatxa, Carinyena, Ull de llebre, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah.
Els vins
Encara que se'n produeixen tant de blancs com de negres i rosats, el 53% dels vins elaborats són blancs. També elaboren vins generosos. Vins blancs: es distingeixen per la seva elevada graduació alcohòlica (fins a 16%). Entre ells es troben des dels joves frescos i equilibrats fins als plens de complexitat i estructura, aconseguida gràcies a la seva fermentació en bóta. En general, són d'acidesa baixa, aroma molt afruitat i peculiar color.
Vins rosats: de marcat caràcter fruiter i característic color cirera. Vins negres: destaquen fonamentalment, d'una banda els joves afruitats i per altra els madurats en bóta de roure, on la varietat Garnatxa Fina dota el vi de la seva personalitat. Són de menor grau alcohòlic que els blancs (al voltant del 12%), robusts, plens de cos, de color intens i aroma afruitat.
Vins generosos: elaborats com misteles i Moscatell. Les especials característiques del sòl i el clima fan de la comarca de la Terra Alta un lloc idoni per a la creació de vins rancis criats tradicionalment en bótes de roure o envellits a l'aire lliure (mètode tradicional d'oxidació).
Situació geogràfica
A l'oest de la província de Tarragona, entre el riu Ebre i els límits de Saragossa i Terol, trobem una superfície d'unes 8.000 ha. de vinya, protegides per la Denominació d'Origen Terra Alta. El clima és mediterrani amb trets de continental, les temperatures fluctuen entre els -3 Cº i els 38 Cº i solen recollir 500 mm de pluja anualment.
És característic de la Terra Alta el cultiu en terrasses, en sòls forts, profunds i no massa permeables. Les vinyes es poden molt curtes per aconseguir que tinguin un port arrossegadís i que, d'aquesta manera, puguin aprofitar la humitat del terreny.
Criança
Els negres sotmesos a criança per anyades (mixt fusta-ampolla), aquesta durarà un mínim de 14 mesos, dels quals, com a mínim 3 mesos es realitzarà en envasos de roure d'una capacitat màxima de 1.000 l.
Els vins rancis elaborats a partir de garnatxa blanca tenen un envelliment mínim de cinc anys en envàs de roure en el cas dels secs, i els abocats dolços només dos anys en envasos de roure, aplicant-se en ambdós casos les pràctiques tradicionals perquè els vins n'adquireixin les característiques pròpies.
Qualificació de les anyades
Excel.lents: 1996 | 1998 | 2000 | 2001 | 2009 Molt bones: 1995 | 1997 | 1999 | 2003 | 2004 | 2006 | 2007 | 2010 Bones: 2002 | 2005 | 2008
Pàgina web: www.doterraalta.com
|