La Denominació d'Origen
La DO Catalunya va ser fundada el 1999 i actualment té 219 cellers inscrits que s'estenen a través de 300 termes municipals de Catalunya.
Algunes de les varietats de raïm adscrites a la denominació són les següents:
Les varietats blanques autoritzades són: Chardonnay, Garnatxa blanca, Macabeu, Moscatell d'Alexandria, Riestling, Parellada, Sauvignon blanc, Xarel·lo Malvasia, Gewürztraminer, Malvasia de Sitges, Pedro Ximénez i Picapoll blanca.
Les varietats negres són: Cabernet Franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa negra, Garnatxa peluda, Merlot, Monastrell, Pinot noir, Samsó, Trepat, Ull de llebre, Garnatxa tintorera i Syrah.
Els vins
La vocació principal d'aquesta comarca vitivinícola és la producció de vins blancs, que llueixen un color groc clar i brillant, i al nas desplega aromes florals i afruitats. Secs i agradables, es mostren equilibrats en boca i amb un persistent postgust.
També s'elaboren vins rosats amb la varietat Llistà negra. D'atractiu color rosa, la seva característica principal són els seus aromes florals i afruitats i frescor i lleugeresa en boca.
Situació geogràfica
La particularitat d'aquesta DO és que empara els cultius de raïm que hi ha a dins de Catalunya. És més una divisió política que geogràfica que permet presentar-se amb etiqueta de DO a aquelles elaboracions catalanes que no estan acollides a qualsevol denominació ja existent.
Clima i sòl
El clima és mediterrani.
El sòl presenta tota la diversitat que ofereix Catalunya, per la qual cosa no es pot parlar d'uns trets únics i homogenis que caracteritzin aquesta DO.
Qualificació de les anyades
Excel·lents: 2001 | 2007 Molt bones: 2000 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 Bones: 2002
Pàgina web: www.do-catalunya.com
|