Vinum.cat
CAT | ESP | ENG
Catalunya, país de grans vins i caves
   



Alella
Catalunya
Cava
Conca de Barberà
Costers del Segre
Empordà
Montsant
Penedès
Pla de Bages
Priorat
Tarragona
Terra Alta
 
 

Pla de Bages

 

La Denominació d'Origen

Estrenada l’any 1995, aquesta DO té un gran dinamisme i, a més de promocionar els seus productes, genera un volum considerable d’activitats i publicacions relacionades amb la cultura del vi. Amb 550 hectàrees de conreu, té inscrits 10 cellers embotelladors i 100 viticultors escampats pels 21 municipis de la comarca; la producció mitjana és de 12.000 hectolitres.


Els cellers de la DO Pla de Bages ofereixen visites guiades, tastos de vins i activitats per enriquir la cultura del vi. Una de les peculiaritats del Bages són les tines i les barraques de vinya, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos davant del treball continuat al camp, per guardar l'utillatge agrícola o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Coincidint amb la notable expansió del conreu de vinya, es van aixecar moltes d'aquestes barraques, que encara es conserven.

RaïmEls vins

 

La varietat de raïm autòctona de la comarca és la Picapoll, que dóna un vi blanc afruitat, d'aroma fresc, d'esplèndida textura i personalitat. Aquest raïm ha esdevingut símbol d'identitat del Bages ja que és l'únic lloc d'Espanya on es conrea aquesta preuada varietat. Pel que fa als raïms negres, s'estan recuperant les varietats autòctones Picapoll negre, Sumoll i Mandó, que ajuden a consolidar el particular perfil de la zona.

 

  

Vinya del BagesSituació geogràfica

El terreny, de suaus ondulacions, està marcat pels rius Cardener i Llobregat, i per les muntanyes de Sant Llorenç del Munt i Montserrat, amb les valls obertes al cultiu de la vinya. Precisament, Montserrat li fa de protector de les inclemències del temps, però no pot evitar que la temperatura variï molt entre el dia i la nit, circumstància que fa de les vinyes el conreu idoni.

El clima de la comarca és mediterrani, encara que amb trets de continentalitat deguts a la seva situació interior i a l'orografia. Les precipitacions mitjanes anuals van dels 500 als 600 mm. i la temperatura mitjana anual és de 13,5 Cº.

 

Barraca de vinya

 

Criança

En els vins que se sotmeten a criança, pel procés mixt de fusta i ampolla, aquesta durarà almenys dos anys, amb un període mínim de sis mesos en envàs de fusta.

 


 

 

  

 

Qualificació de les anyades

Excel·lents: 1998 | 2000 | 2011
Molt bones: 1997 | 1999 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2009 | 2010
Bones: 2001 | 2008


Pàgina web: www.dopladebages.com

Enoturisme: http://www.dopladebages.com/ruta-dels-cellers 



Comparteix-ho a:


  Visita el celler...

JUAN ANTONIO PÉREZ ROURA


Barcelona
vinum.cat

  Allotja't a...


vinum.cat

  Notícies de consells reguladors

Més enllà del vi: DO Conca de Barberà

 



 
vinum.cat  Wine in Moderation