La Denominació d'Origen
Estrenada l’any 1995, aquesta DO té un gran dinamisme i, a més de promocionar els seus productes, genera un volum considerable d’activitats i publicacions relacionades amb la cultura del vi. Amb 550 hectàrees de conreu, té inscrits 10 cellers embotelladors i 100 viticultors escampats pels 21 municipis de la comarca; la producció mitjana és de 12.000 hectolitres.
Els cellers de la DO Pla de Bages ofereixen visites guiades, tastos de vins i activitats per enriquir la cultura del vi. Una de les peculiaritats del Bages són les tines i les barraques de vinya, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos davant del treball continuat al camp, per guardar l'utillatge agrícola o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Coincidint amb la notable expansió del conreu de vinya, es van aixecar moltes d'aquestes barraques, que encara es conserven.
Els vins
La varietat de raïm autòctona de la comarca és la Picapoll, que dóna un vi blanc afruitat, d'aroma fresc, d'esplèndida textura i personalitat. Aquest raïm ha esdevingut símbol d'identitat del Bages ja que és l'únic lloc d'Espanya on es conrea aquesta preuada varietat. Pel que fa als raïms negres, s'estan recuperant les varietats autòctones Picapoll negre, Sumoll i Mandó, que ajuden a consolidar el particular perfil de la zona.
Situació geogràfica
El terreny, de suaus ondulacions, està marcat pels rius Cardener i Llobregat, i per les muntanyes de Sant Llorenç del Munt i Montserrat, amb les valls obertes al cultiu de la vinya. Precisament, Montserrat li fa de protector de les inclemències del temps, però no pot evitar que la temperatura variï molt entre el dia i la nit, circumstància que fa de les vinyes el conreu idoni.
El clima de la comarca és mediterrani, encara que amb trets de continentalitat deguts a la seva situació interior i a l'orografia. Les precipitacions mitjanes anuals van dels 500 als 600 mm. i la temperatura mitjana anual és de 13,5 Cº.
Criança
En els vins que se sotmeten a criança, pel procés mixt de fusta i ampolla, aquesta durarà almenys dos anys, amb un període mínim de sis mesos en envàs de fusta.
Qualificació de les anyades
Excel·lents: 1998 | 2000 | 2011 Molt bones: 1997 | 1999 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2009 | 2010 Bones: 2001 | 2008
Pàgina web: www.dopladebages.com
Enoturisme: http://www.dopladebages.com/ruta-dels-cellers
|