La Malvasia és una varietat de cep blanca, encara que també n'existeix una subvarietat negra.
El seu raïm és menut i poc compacte, i el gra, gros, tendre i ovoide, molt dolç i aromàtic.
És una varietat amb bona acidesa i rica en sucres, dues característiques difícils d’aconseguir en un mateix raïm.
Es pensa que la Malvasia és originaria de Grècia, encara que també situen el seu punt d’origen a Àsia Menor. És una de les varietats de raïm blanc més antigues i s’ha cultivat gairebé a totes les illes de la Mediterrània des de temps remots. Degut a la seva antiguitat i extensió, han sorgit subvarietats que, per altra banda, s’han anat reduint i substituint per altres, ja que es tracta d’una varietat no gaire vigorosa amb poca resistència a les malalties.
La Malvasia és una de les varietats principals de la DO Penedès, la DO Tarragona i es considerada varietat principal a Barcelona. La "malvasia de Sitges" es el vi dolç típic que es pren després de les celebracions i de les xatonades.
El vi elaborat amb la Malvasia s’anomena també malvasia o vi de malvasia. És un vi licorós blanc, dolç, olorós, d’alta graduació. Es produeixen amb aquesta varietat vins de taula i de postres, també vi generós.
Una anècdota: A l’Edat Mitja se li suposaven propietats medicinals i tòniques. La seva fama arribà, fins i tot, a “Tirant lo Blanc”, on apareix citat.
|