El Moscatell o Moscat, com es coneix a la Catalunya del Nord, és una varietat de raïm blanc, encara que també n’existeix una varietat negra més escassa. Els gotims del Moscatell són menuts. El seu gra és gros i ovoide, de color blanc o morat. Es caracteritza per un perfum intens, fortament aromàtic, i pel seu dolçor.
Es tracta d’una varietat molt antiga, emprada per grecs i romans. El seu origen se situa a Alexandria. Van ser els musulmans qui la van introduir a la península Ibèrica. El Moscatell necessita sol, terra humida i la influència del mar, sent llurs principals zones productores litorals com la Marina, la Foia de Bunyol, el Camp de Tarragona i el Rosselló. Es cultiva, així mateix, arreu d’Europa, al nord d’Àfrica, a Califòrnia, Austràlia i Sud-àfrica.
D’aquesta varietat se’n fan vins dolços o misteles. El vi de Moscatell és un vi dolç, obtingut amb aturada fermentativa per addició d’un altre vi, o bé amb una fermentació alentida i parcialment en ampolla. Tenen una graduació alta i, tan el seu gust como la seva olor recorden el mesc, d’on prové, de fet, el seu nom.
|