El Samsó o Sinsó rep el seu nom del francès cinsaut. El seu gotim és menut i compacte. El seu gra, mitjà, rodó i de color blau negre, amb molt de suc i gust dolç. Es tracta d’una varietat productiva, de brotació lenta, pel que no l'afecten les gelades de primavera. Té bona resistència a la sequera, però no suporta bé la humitat i és sensible a les malures.
El Samsó és una varietat d’origen antic desconegut, una de les més antigues d’Occident. És una varietat tradicional del Penedès, però també es conrea a les DO Catalunya, DO Conca de Barberà, AOC Costers del Rosselló, DO Costers del Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Tarragona i DO Terra Alta.
Els seus vins són molt fins i agradables al paladar. També molt elegants i sedosos, quan provenen de vinyes velles. S’empra per fer vins rosats o cupatges amb Sirà i Garnatxa i per a produir vins negres lleugers, aportant suavitat i harmonia.
L'aroma primari del Samsó és la pruna seca.
|