La varietat de raïm Sumoll rep el seu nom del dialectal sumollar, que significa fer pansir o madurar, i prové del llatí submolliare. És també coneguda com Sumoll negre, Piñuela o sunnites. És una varietat de raïm negre, però n’existeix així mateix una subvarietat blanca.
El seu gra és gros i llargarut. El raïm, de mida mitjana o gran, compacte i tancat, amb baies mitjanes, esfèriques i de color granat blavós. Es tracta d’una varietat rústica, resistent a la sequera i de desenvolupament uniforme. De brotació primerenca, la fa sensible a les gelades primaverals. També als àcars i al oïdi.
Josep Pla va dir del Sumoll: "Al Baix Penedès, el raïm sumoll dóna un vi negre de molts graus, d'un volum considerable.” El vi de Sumoll és aspre, de color molt fosc, bona acidesa i amb aromes a flors blaves i vegetals, degut a la seva elevada concentració en àcid màlic. Amb aquesta varietat s'elaboren vins rosats, negres joves, criança i caves rosats.
El Sumoll és una varietat autòctona del Penedès, de la que actualment en queden menys de 100 hectàrees plantades. Trobem el Sumoll també a les DO Catalunya, DO Pla de Bages i DO Tarragona.
|