Vinum.cat
CAT | ESP | ENG
Catalunya, país de grans vins i caves
   Ull de llebre
Xarel•lo
Sumoll
Trepat
Samsó
Picapoll
Parellada
Monastrell
Moscatell
Macabeu
Garnatxa blanca
Garnatxa negra
Malvasia
 
 

Sumoll

La varietat de raïm Sumoll rep el seu nom del dialectal sumollar, que significa fer pansir o madurar, i prové del llatí submolliare. És també coneguda com Sumoll negre, Piñuela o sunnites. És una varietat de raïm negre, però n’existeix així mateix una subvarietat blanca.


El seu gra és gros i llargarut. El raïm, de mida mitjana o gran, compacte i tancat, amb baies mitjanes, esfèriques i de color granat blavós. Es tracta d’una varietat rústica, resistent a la sequera i de desenvolupament uniforme. De brotació primerenca, la fa sensible a les gelades primaverals. També als àcars i al oïdi.


Josep Pla va dir del Sumoll: "Al Baix Penedès, el raïm sumoll dóna un vi negre de molts graus, d'un volum considerable.” El vi de Sumoll és aspre, de color molt fosc, bona acidesa i amb aromes a flors blaves i vegetals, degut a la seva elevada concentració en àcid màlic. Amb aquesta varietat s'elaboren vins rosats, negres joves, criança i caves rosats.


El Sumoll és una varietat autòctona del Penedès, de la que actualment en queden menys de 100 hectàrees plantades. Trobem el Sumoll també a les DO Catalunya, DO Pla de Bages i DO Tarragona.

Comparteix-ho a:
Sumoll


  Tasta el vi o cava...

Guilera Musivari


vinum.cat

  Visita el celler...

BODEGA MIQUEL JANÉ


Guardiola de Font-Rubí
vinum.cat

  Notícies de cellers

Altavins rep un nou reconeixement

  
vinum.cat  Wine in Moderation