El nom de l’Ull de llebre prové de la forma arrodonida del gra de raïm. En castellà s’anomena Tempranillo, degut a la seva maduració primerenca. Es tracta d’una varietat de raïm negra de pell gruixuda, gotim allargat i compacte, i gra mitjà de color negre blavós.
L’Ull de llebre és una varietat molt delicada i necessita climes frescos. Resistent a les gelades de primavera, les plagues i les malures, és, en canvi, sensible a la sequera i el vent.
El vi d’Ull de llebre és equilibrat, amb cos, d’intens color i lleugerament àcid. Té un bon envelliment en fusta. S’empra en cupatges, sent habitual amb Garnatxa, Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah. Se n’obtenen vins rosats i negres joves. També poden elaborar-se grans vins de criança. L'aroma primària recorda els fruits del bosc, però troben també pruna, espècies, vainilla, pa torrat. Llur color és robí intens.
És una varietat originària de La Rioja que es conrea a les DO Costers del Segre, DO Conca de Barberà i DO Penedès, on hi té una gran tradició.
|