
La Denominació d'Origen
El volum de producció habitual està entre 70.000 i 75.000 hectolitres anuals, encara que això pot variar en funció de les condicions climatològiques. Per exemple, el 1998 la collita va disminuir un 20% a conseqüència d'una gran gelada. En total acull 2.705 hectàrees de vinya.
A l'Empordà es cultiven els ceps negres Garnatxa i Mazuela, i les blanques Macabeu, Xarel·lo i Garnatxa Blanca, coneguda en aquesta zona amb el nom de Lladoner.
En aquesta regió, la major popularitat és per als vins rosats, de gran personalitat i un aroma delicat. Són frescos i moderats en la seva graduació alcohòlica (com el famós vi novell) però també es produeixen vins dolços, generosos i ben negres, que es consumeixen joves, afruitats i lleugers.
Els vins
El Consell Regulador d'aquesta denominació, aprovat el 1975, admet les següents varietats de raïm: Negres: Carinyena (majoritària), Garnatxa negra, Ull de Llebre, Cabernet Sauvignon, Merlot. Blanques: Garnatxa Blanca, Garnatxa Gris, Macabeu, Xarel·lo i Chardonnay.
Destaca la seva producció de cava però aquest producte ja té la seva pròpia denominació i queda fora del control del Consell Regulador de l'Empordà.
Situació geogràfica
Fregant la frontera amb França, a la cantonada nord-oriental de la península, trobem la Denominació d'Origen Empordà-Costa Brava, amb prop de 2.500 ha. de vinya.
La proximitat de la Mediterrània i del Pirineu origina una climatologia molt contrastada. Alta insolació, pluviometria notable i la freqüència de vents violents (la tramuntana) són les notes més destacades de la seva climatologia.
Criança
Perquè puguin ser classificats com criança, els negres han de romandre en barrica 12 mesos i la resta de la criança, en ampolla.
Els Reserva compten per la seva banda amb 18 mesos de barrica i els Gran Reserva amb 24 mesos en roure.
Molt original va ser una iniciativa que, per desgràcia, no va tenir èxit: a mitjans dels anys 80, i en lluita contra aquests vins a granel típics de la zona, es va elaborar un vi negre jove i fresc, fruitós i ingenu, conegut com Vi Novell de l 'Empordà, a imatge i semblança del seu veí francès Beaujolais Nouveau.
En els vins sotmesos a criança aquesta durarà un mínim d'un any per als blancs i rosats i dos anys per als negres, dels quals un (com a mínim) romandrà en envàs de roure.
Qualificació de les anyades
Excel·lents: 1998 | 2005 | 2007 Molt bones: 1995 | 1996 | 1999 | 2000 | 2001 | 2003 | 2004 | 2005 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 Bones: 2002 Regulars: 1997
Pàgina web: www.doemporda.com
|