La Denominació d'Origen
Sorgeix l'any 1933 juntament amb l'Estatut del Vi, però cal esperar fins al 1945 per tal que es constitueixi el Consell Regulador, i encara dos anys més perquè s'aprovi el seu primer Reglament. Posteriors modificacions el 1959, 1975, 1986 i 1996 han anat adequant progressivament les característiques del raïm, però sempre conservant la identitat d'aquesta antiga DO, que no oblida els seus orígens.
Sota la protecció de DO es cultiven les varietats de raïm: Macabeu, Xarel·lo, Garnatxa Blanca, Parellada, Chardonnay, Moscatell d'Alexandria, de Màlaga i Romà per a vins blancs, i per a vins negres i rosats Samsó, la Garnatxa, l'Ull de Llebre, el Cabernet Sauvignon i el Merlot.
Els vins
El Camp produeix principalment vins blancs, procedents de les varietats Macabeu, Parellada i Xarel·lo. Són equilibrats, molt suaus, aromàtics i afruitats, amb una riquesa alcohòlica que varia entre el 9% i el 13%. Pel que fa als negres i rosats, elaborats a partir de les varietats Ull de Llebre i Carinyena, els primers són aromàtics i forts, mentre que els rosats són frescos i de color cirera. Negres i rosats varien en la seva gradació entre el 10% i el 13%.
Al costat d'aquests vins també podem trobar els coneguts com 'Tarragona clàssics', especialment utilitzats per postres i aperitius, i que compten amb una gradació d'entre el 13,5% i el 23% per als licorosos i entre el 14% i el 23% per als generosos. Són càlids en els tipus secs i harmònics en els dolços, d'aroma i sabor franc. Alguns d'ells se sotmeten a sistemes d'enranciment tradicionals per obtenir excel·lents rancis.
Situació geogràfica
La Denominació d'Origen Tarragona es localitza a la part central d'aquesta província i cobreix una mica més de 10.000 ha. El clima mediterrani ofereix unes temperatures mitjanes de 15 Cº, amb precipitacions irregulars que s'aproximen als 500 mm de pluja anuals.
Entre les soques que es cultiven predominen varietats blanques: Parellada, Macabeu, Xarel·lo i Garnatxa Blanca. També les negres: Mazuela, Ull de Llebre i Garnatxa.
Criança
Durada mínima de dos anys, dels quals un mínim de sis mesos, per a blancs i rosats i de dotze per a negres en envàs de roure. Vins de licor: Durada mínima de dos anys naturals en envasos de roure. Vins Rancis: Durada mínima de quatre anys comptant les fases de fusta i vidre.
Qualificació de les anyades
Excel·lents: 2007
Molt bones: 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2003 | 2006 | 2008 | 2009 Bones: 2002 | 2004 | 2005
Pàgina web: www.dotarragona.cat
|