El Xarel•lo és una varietat amb vida pròpia del Penedès i del Camp de Tarragona, emprada per a l'elaboració del cava, juntament amb les varietats de Macabeu i Parellada. Es tracta d’una varietat de cep blanca, equilibrada, sedosa i saborosa.
El raïm és menut i compacte, de gra mitjà, esfèric i dolç. Els gotims, de color groc ambarí, són de mida mitjana amb forma esfèrica. És caracteritza pel seu aroma fresc i afruitat, recordant a la poma i a la llimona.
El Xarel•lo produeix vins equilibrats, sedosos i d'elevada acidesa, amb aromes fresques i afruitades. Degut a la seva frescor i finor aromàtica, és la base de la majoria de cupatges de cava, aportant-hi cos, acidesa i estructura.
El nom de xarel•lo prové de l'italià chiarello, que vol dir “claret”. A Alella és anomenat pansa blanca; cartoixà, al Priorat. A Mallorca, palop, planta valenciana i planta bona.
Trobem el Xarel•lo a les DO Alella, DO Binissalem, DO Costers del Segre, DO Penedès i DO Tarragona, on és una de les varietats principals de vi blanc. És present a gairebé tot Catalunya i a Mallorca.
|