Vinum.cat
CAT | ESP | ENG
Catalunya, país de grans vins i caves
   



Ull de llebre
Xarel•lo
Sumoll
Trepat
Samsó
Picapoll
Parellada
Monastrell
Moscatell
Macabeu
Garnatxa blanca
Garnatxa negra
Malvasia
 
 

Varietats

ULL DE LLEBRE

ULL DE LLEBRE


El nom de l’Ull de llebre prové de la forma arrodonida del gra de raïm. En castellà s’anomena Tempranillo, degut a la seva maduració primerenca. Es tracta d’una varietat de raïm negra de pell gruixuda, gotim allargat i compacte, i gra mitjà de color negre blavós. 


• Llegir més...
 
 
XAREL•LO

XAREL•LO


El Xarel•lo és una varietat amb vida pròpia del Penedès i del Camp de Tarragona, emprada per a l'elaboració del cava, juntament amb les varietats de Macabeu i Parellada. Es tracta d’una varietat de cep blanca, equilibrada, sedosa i saborosa.


• Llegir més...
 
 
SUMOLL

SUMOLL


La varietat de raïm Sumoll rep el seu nom del dialectal sumollar, que significa fer pansir o madurar, i prové del llatí submolliare. És també coneguda com Sumoll negre, Piñuela o sunnites. És una varietat de raïm negre, però n’existeix així mateix una subvarietat blanca.


• Llegir més...
 
 
TREPAT

TREPAT


Autòctona de la Conca de Barberà, on ocupa una superfície molt reduïda, el Trepat o Trepadell és una varietat vigorosa de raïm negre. De raïms grans i atapeïts, la seva baia és esfèrica, de mida mitjana i d’un color blau-negrós.


• Llegir més...
 
 
SAMSÓ

SAMSÓ


El Samsó o Sinsó rep el seu nom del francès cinsaut. El seu gotim és menut i  compacte. El seu gra, mitjà, rodó i de color blau negre, amb molt de suc i gust dolç. Es tracta d’una varietat productiva, de brotació lenta, pel que no l'afecten les gelades de primavera. Té bona resistència a la sequera, però no suporta bé la humitat i és sensible a les malures.


• Llegir més...
 
 
PICAPOLL

PICAPOLL


El Picapoll o Picapolla és una varietat de raïm blanc autòctona del Pla de Bages. Es tracta d’una varietat escassa que es conrea sobretot a Catalunya i Occitània. Actualment el seu conreu no arriba a 20 hectàrees; el 96% de les quals es conreen a la D.O. Pla de Bages. A França l'anomenen, picpoul o folle blanche i s’empra en els vins destil•lats de les regions de Cognac i Armagnac.


• Llegir més...
 
 
PARELLADA

PARELLADA


La Parellada és una varietat de raïm blanca molt productiva i de bona qualitat. El gotim és gran i compacte. El gra, mitjà, de color daurat verdós i de pell dura. De cicle llarg, brotació primerenca i maduració tardana, resisteix bé els canvis climatològics, però és sensible a les malures i la sequera. 


• Llegir més...
 
 
MONASTRELL

MONASTRELL


Aquesta varietat de raïm negre típica del Mediterrani és la segona varietat més important a Espanya després de la Garnatxa.

 

El Monastrell té un raïm menut i compacte, i un gra petit o mitjà, esfèric, de color negre intens i d’un gust fort.


• Llegir més...
 
 
MOSCATELL

MOSCATELL


El Moscatell o Moscat, com es coneix a la Catalunya del Nord, és una varietat de raïm blanc, encara que també n’existeix una varietat negra més escassa. Els gotims del Moscatell són menuts. El seu gra és gros i ovoide, de color blanc o morat. Es caracteritza per un perfum intens, fortament aromàtic, i pel seu dolçor.


• Llegir més...
 
 
MACABEU

MACABEU


El Macabeu és una varietat de raïm blanc, també anomenada Viura, originària de Catalunya.

 

El gotim del seu raïm és de mida gran i compacte. La seva pell és fina i de color daurat. És de brotació lenta i el seu període de collita és breu, amb una verema precoç, des de mitjans d’agost fins a principis de setembre.

 

Resisteix bé les gelades i les sequeres, però és sensible a les malures, principalment, a la Botrytis cinerea.


• Llegir més...
 
 
GARNATXA BLANCA

GARNATXA BLANCA


La Garnatxa blanca és una varietat de raïm espanyola de cep blanca.

 

Té gotims mitjans i compactes. Les baies són també de mida mitjana, forma rodona i d’un color groc-verdós.

 

Fa raïms molt carregats de suc i es verema tardanament. Llur origen no és clar, però es creu que és una mutació de la varietat negra.


• Llegir més...
 
 
GARNATXA NEGRA

GARNATXA NEGRA


La Garnatxa negra és una varietat localitzada principalment a les zones vitivinícoles del sud de Catalunya i també a l’Empordà.

 

Es tracta d’una varietat vigorosa i de bona adaptació a diverses zones.

 

Els seus gotims són compactes i mitjans; els grans, negres i carnosos.


• Llegir més...
 
 
MALVASIA

MALVASIA


La Malvasia és una varietat de cep blanca, encara que també n'existeix una subvarietat negra.

 

El seu raïm és menut i poc compacte, i el gra, gros, tendre i ovoide, molt dolç i aromàtic.

 

És una varietat amb bona acidesa i rica en sucres, dues característiques difícils d’aconseguir en un mateix raïm.


• Llegir més...
 
 


  Tasta el vi o cava...

CYGNUS 1+1=3 CAVA BRUT - ECOLÒGIC


vinum.cat

  Visita el celler...

BODEGA MIQUEL JANÉ


Guardiola de Font-Rubí
vinum.cat

  Notícies de cellers

Altavins rep un nou reconeixement

 



 
vinum.cat  Wine in Moderation