Vinum.cat
CAT | ESP | ENG
Catalunya, país de grans vins i caves
   



Alella
Catalunya
Cava
Conca de Barberà
Costers del Segre
Empordà
Montsant
Penedès
Pla de Bages
Priorat
Tarragona
Terra Alta
 
 

Cava




La Denominació d'Origen

El 1972 es va constituir el Consell Regulador dels Vins Escumosos, el que seria l'equivalent a les denominacions d'origen. Quan Espanya es va annexionar a la CEE, el cava es va reconèixer com a vi escumós de qualitat produït en una regió determinada. D'aquesta manera l'any 1991 es va promulgar un reglament propi per a la nova denominació. El 1993 es va constituir el primer Consell Regulador del Cava.

Les varietats de raïm autoritzades d'aquesta DO són les següents:

Blanques: com principals la Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Al costat d'aquestes s'hi troba també la Chardonnay.
Negres: Garnatxa i Monastrell.

Pels rosats també estan autoritzades la Pinot Noir i la Trepat.

Els vins

Una vegada obtingut el vi de les diferents varietats de raïm, s'inicia la seva segona fermentació, que consisteix en el següent:

1. Tiratge. S'omple l'ampolla amb el vi base i llevats vínics, sacarosa o most concentrat de raïm. Els llevats consumeixen el sucre i provoquen la segona fermentació. Les ampolles es mantenen així un mínim de 9 mesos en posició horitzontal.

2. Remoció. Les ampolles s'agiten perquè el sediment dels llevats es traslladi al coll de l'ampolla.

3. Degollament (també anomenat desgorjat). Es destapa la cava-ampolla per eliminar els sediments amb la mínima pèrdua de vi escumós.

4. Tapat. Es restableix el volum inicial. És el moment en que se li pot afegir algun licor addicional, com most o vi dolç. Es posa el suro definitiu.

5. Etiquetatge i embalat: Col·locació de la càpsula, l'etiqueta, la contraetiqueta i el precinte de control.

El cava pot ser Brut Nature, Extra Brut, Brut, Sec, Semisec o Dolç.

VinyaSituació geogràfica

La zona de producció del cava l'integren 160 municipis ubicats en 7 comunitats autònomes. La majoria d'aquests municipis se situen a la zona vinícola catalana de les comarques de Barcelona (67), Tarragona (52), Lleida (12) i Girona (5).

Al costat d'aquests i situats al nord de la península, 23 municipis de Rioja, dues d'Aragó i els enclavaments de dos municipis del sud-est i sud-oest: un a València i l'altre a Badajoz.

La comarca vinícola del Penedès, a 40 km al sud de Barcelona concentra més del 95% de la producció total, destacant la vila de Sant Sadurní d'Anoia. Les seves empreses elaboren més del 75% de les gairebé 200.000.000 ampolles anuals produïdes.

 

Celler

Descripció

La zona tradicional del Penedès és de sòls molt variats a causa de la diversitat geològica i orogràfica. El cultiu de la vinya se situa a la zona central, allunyada del litoral marítim mediterrani i protegida per les muntanyes de Montserrat.
Els sòls són calcaris, amb terres de tipus mitjà permeables a l'aigua. El clima és el típic mediterrani, lluminós i assolellat, d'hiverns suaus i estius no excessivament calorosos.
Tot això al costat d'una moderada pluviometria, que es reparteix durant tot l'any produint un microclima òptim per al cultiu de la vinya i la maduració del raïm.

 

Qualificació de les anyades:

Excel·lents: 2000 | 2006 | 2007 | 2008
Molt bones: 1996 | 1999 | 2001 | 2002 | 2005 | 2009 | 2011
Bones: 1995 | 1997 | 2004 | 2010



Pàgina web:  www.crcava.es

Comparteix-ho a:


  Visita el celler...

JAUME LLOPART ALEMANY


Guardiola de Font-Rubí
vinum.cat

  Allotja't a...


vinum.cat

  Notícies de consells reguladors

Més enllà del vi: DO Conca de Barberà

 



 
vinum.cat  Wine in Moderation