
La Denominació d'Origen
Aquesta Denominació d'Origen té 96 viticultors inscrits i les varietats de raïm adscrites a la DO Alella són les següents:
Dins de les blanques, la varietat de raïm més típica de la comarca és la Pansa Blanca (molt semblant a la xarel·lo), que comparteix vinya amb les tradicionals Garnatxa Blanca, Pansa Rosada, Picapoll i Malvasia. En l'actualitat, a totes aquestes se li han d'afegir les Parellada, Macabeu, Chardonnay i Chenin Blanc.
Per a l'elaboració de rosats i negres, que és especialment minoritària en aquesta regió, s'utilitzen les tradicionals Garnatxa Negra i Peluda, l'Ull de Llebre i, en els nostres dies, el Merlot i Cabernet Sauvignon.
Els vins
Són principalment blancs, de diferents tipus, entre els quals destaquen l'Alella tradicional, que es mostra lleuger i aromàtic, amable al paladar i sense arribar a ser dolç. També s'elaboren blancs secs, pàl·lids, plens de perfum i frescor.
Pel que fa als rosats i negres, estan plens de personalitat, amb vius colors, aromàtics i varietals. Destaquen sobretot pel seu equilibri, producte de la seva esplèndida maduració.
Situació geogràfica
Al nord de Barcelona, es troba la petita però famosa Denominació d'Origen Alella. Les seves vinyes es troben situades sobre terrenys fonamentalment sorrencs i d'origen granític.

Criança
Tots els vins que elaboren se sotmeten a una criança de dos anys com a mínim, un dels quals es mantindrà en envàs de roure.
Qualificació de les anyades
Excel·lents: 1997 | 1998 | 2000 | 2001 | 200 | 2005
Molt bones: 1995 | 1996 | 1999 | 2003 | 2006 | 2008 Bones: 2002 | 2009 | 2010
Pàgina web: www.doalella.cat
|