Vinum.cat
CAT | ESP | ENG
Catalunya, país de grans vins i caves
   



Alella
Catalunya
Cava
Conca de Barberà
Costers del Segre
Empordà
Montsant
Penedès
Pla de Bages
Priorat
Tarragona
Terra Alta
 
 

Priorat



La Denominació d'Origen

L’Estatut del Vi promulgat el 1932 pel Ministeri d’Agricultura ja reconeixia el Priorat com a zona vitivinícola a protegir. El 23 de juliol de 1954 es va aprovar el primer reglament de la DO Priorat. En aquells anys, l’existència de la denominació d’origen va suposar oferir unes certes expectatives a la zona, molt castigada per la despoblació i la crisi generalitzada del món rural. Des dels seus inicis la seu del Consell Regulador havia estat a l’Estació Enològica de Reus, però el 1999 el Consell Regulador es va traslladar a Torroja del Priorat, cosa que ha contribuït a facilitar les gestions i ha possibilitat la implicació del sector.

L’any 2000, degut al gran reconeixement pel que fa a la qualitat i especificitat que estaven adquirint els vins de la DO i del compliment del Reial Decret 157/88 del 22 de febrer i del Reglament (CEE) 1493/99 del 17 de maig, el Consell Regulador en ple va prendre l’acord de sol·licitar al Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) l’atorgament de Denominació d’Origen.


Raïm Cabernet SauvignonEls vins

Amb aquests raïms s'elaboren negres de criança, amb cos i alta graduació (entre 15 i 16%), d'ampli bouquet i intens color. També s'elaboren blancs i rosats i destaquen els seus vins generosos secs (també anomenats rancis) i els dolços.

Els raïms negres Garnatxa negra i Samsó són les varietats autoritzades i recomanades. També ho són la Garnatxa Peluda, el Cabernet sauvignon, el Cabernet franc, l'Ull de llebre, el Pinot noir, el Merlot, el Syrah i el Picapoll negre.

 

Es cultiven amb caràcter testimonial algunes soques blanques, com Garnatxa, Macabeu i Pedro Ximénez; havent-n'hi un total de nou varietats blanques autoritzades.

 


Ceps del prioratSituació geogràfica

Priorat és artesania i tradició, velles i robustes vinyes que creixen i neixen molt a l'interior de la província de Tarragona. Són unes 800 ha. que es cultiven per vessants escarpats i bancals pissarrosos d'escassa fertilitat i de molt difícil cultiu.

Aquesta zona gaudeix d'un clima temperat i sec, molt més fresc que al litoral tarragoní.



Cooperativa celler del Priorat 

Criança

Els vins sotmesos a criança compliran les següents normes: els negres d'anyada dos anys com a mínim, dels quals un, com a mínim, en envàs de roure. I els rancis quatre anys com a mínim en envàs de roure


 

 

 

  

Qualificació de les anyades

Excel·lents: 1995 | 1998 | 2000 | 2001 | 2004 | 2005 | 2009
Molt bones: 1996 | 1999 | 2003 | 2006 | 2007 | 2008
Bones: 1997 | 2002


Pàgina web: D.O. Priorat

Enoturisme: http://www.turismepriorat.org/es/que-hacer/ruta-de-las-bodegas/



Comparteix-ho a:


  Visita el celler...

BODEGA MIQUEL JANÉ


Guardiola de Font-Rubí
vinum.cat

  Allotja't a...


vinum.cat

  Notícies de consells reguladors

Més enllà del vi: DO Conca de Barberà

 



 
vinum.cat  Wine in Moderation