Aquesta varietat de raïm negre típica del Mediterrani és la segona varietat més important a Espanya després de la Garnatxa.
El Monastrell té un raïm menut i compacte, i un gra petit o mitjà, esfèric, de color negre intens i d’un gust fort.
El Monastrell necessita un clima càlid per madurar. En ser de brotació tardana, no solen aparèixer problemes amb les gelades de primavera. És sensible a la sequera i als àcars. Sol donar vins de graduació mitja i de baixa acidesa, però en anys molt calorosos pot donar lloc a vins amb alta graduació alcohòlica i força taní. Això pot crear problemes en l’elaboració dels vins, encara que se solucionen barrejant-lo amb altes varietats com la Garnatxa, la Grenache i la Syrah.
Llur vins són de color rubí intens i violeta en els vins joves, que es difuminen amb el temps i es converteixen en colors més ocres i sèpia. El Monastrell jove té aromes aspres d’herbes, fruites vermelles i gerds. Amb la criança aconseguim aromes de cuir, gingebre i carn de caça. És apte per l'envelliment i es sol utilitzar amb cupatge d'altres varietats d'evolució lenta.
Del Monastrell s'extreia el selecte Fondillón, vi de reis que, a causa de la seva complicadíssima elaboració – més de 20 anys de criança -, la fil•loxera i el turisme, gairebé va acabar extingint-se. Afortunadament, aquest vi generós s'ha recuperat a la província d'Alacant.
|